Türkiye Barolar Birliğinin 2017 / 62 Duyurusu
Tarih: 27.10.2017 | Okunma Sayısı: 2073
 
 

Ankara, 26.10.2017

BARO BAŞKANLIĞI

………………………..

DUYURU NO:2017/62


 

Konu

06.08.2015 tarih - 29437 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren "Bölge Adliye ve Adli Yargı İlk Derce Mahkemeleri ile Cumhuriyet Başsavcılıkları İdari ve Yazı İşleri Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Yönetmelik" Hakkında.

06.08.2015 tarih - 29437 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren "Bölge Adliye ve Adli Yargı İlk Derce Mahkemeleri ile Cumhuriyet Başsavcılıkları İdari ve Yazı İşleri Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Yönetmeliğin" bazı maddelerinin iptali talebiyle Birliğimizce açılan davada, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun 13.04.2017 tarih ve 2017/291 YD İtiraz sayılı kararı ile;

  • Yönetmeliğin "Genel Hükümler" başlıklı Birinci Kısmında yer alan 5. maddesinin 11. fıkrası "Güvenli elektronik imzalı belgenin elle atılan imzalı belgeyle çelişmesi halinde UYAP'ta kayıtlı olan güvenli elektronik imzalı belge geçerli kabul edilir."
  • Yönetmeliğin 67. maddesinin 3. fıkrası "Tarafların elinde bulunan hüküm nüshalarının farklı olması halinde UYAP'ta kayıtlı olan gerekçeli karar esas alınır."
  • Yönetmeliğin "Bölge Adliye Mahkemeleri İdari İşler ve Yazı İşleri Hizmetleri" başlıklı 2. Kısımda yer alan "Dosyaların incelenmesi ve örnek çıkarılması usulü" başlıklı 100. maddesinin 1. fıkrası "İlgili kanunlardaki kısıtlamalar saklı kalmak koşuluyla; sanık, mağdur, şikâyetçi, suçtan zarar gören, katılan ve davanın tarafları, avukat veya stajyerleri vekâletname olmaksızın, dava dosyasını yazı işleri müdürü ya da görevlendireceği bir zabıt kâtibi nezaretinde inceleyebilirler."
  • Yönetmeliğin "Ceza Mahkemeleri ve Hakimlikleri Yazı İşleri Hizmetleri" başlıklı 3.Kısmın 3. Bölümünde yer alan "Dosya incelenmesi ve örnek alınması" başlıklı 165. maddesinin 1. fıkrası "Mağdur, şikâyetçi, suçtan zarar gören ve katılanın vekilleri ile müdafi kovuşturma evresinde dosya içeriği ile muhafaza altına alınmış delilleri fizikî veya elektronik ortamda yazı işleri müdürü ya da görevlendireceği bir zabıt kâtibinin yanında inceleyebilir."
  • Yönetmeliğin "Hukuk Mahkemeleri Yazı İşleri Hizmetleri" başlıklı 4. Kısmın 2. Bölümünde yer alan "Dosyaların incelenmesi ve örnek alma" başlıklı 202. maddesinin 2. fıkrası "Avukatlar ve stajyerler, vekâletname olmaksızın dava ve takip dosyalarını zabıt kâtibinin gözetiminde her zaman inceleyebilirler. İncelemenin yapıldığına dair düzenlenen dosya inceleme tutanağı avukat veya avukat stajyeri ile zabıt kâtibi tarafından imzalanarak dosyasında saklanır.", 3. fıkrası "Davacı, davalı, fer'i müdahil ve vekilleri dava dosyasındaki veya elektronik ortamdaki bütün tutanak ve belgelerin onaysız fotokopi ya da çıktısını harçsız olarak alabilirler. Avukatların belge örneği alabilmeleri için vekâletnamelerinin bulunması zorunludur."

hükümlerinin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.

Kararın bir örneği ekte saygılarımla sunulmuştur.

 


Avukat Metin FEYZİOĞLU
Türkiye Barolar Birliği
Başkanı

Eki

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun 13.04.2017 tarih ve 2017/291 Esas sayılı YD kararı.

 
 

ETKİNLİK TAKVİMİ

21.11.2024
AV. MELTEM ÖZDEMİR
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.