BİRİNCİ BÖLÜM
Madde 1 - (1) Bu yönetmelik ile Baroların Avukatlık Kanunu 76. ve 95. maddeleri ile üstlendikleri "Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak, korumak ve bu kavramlara işlerlik kazandırmak" görevini yerine getirmek üzere Türkiye Barolar Birliği'nin kabul etmiş bulunduğu Ceza Muhakemesi gereğince Müdafi Ve Vekillerinin Görevlendirilme ile Yapılacak Ödemelerin Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik esasları çerçevesinde 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 150. ve 234. maddeleri ve CMK hükümlerine göre; kolluk, Cumhuriyet Savcılıkları, Ceza Mahkemelerinde ve Sulh Ceza Hakimliklerinde görevlendirilmek üzere;
a) Burdur Barosu tarafından müdafi veya vekil görevlendirilmesi, görevlendirmenin aksamadan yürütülmesi,
b) Müdafi veya vekil olarak görevlendirilecek avukatlar için eğitim programlarının hazırlanması ve gerçekleştirilmesi,
c) Müdafi veya vekil olarak görev alan avukatların hakkaniyete uygun iş ve ücret dağılımının sağlanması ile yapılacak ödemelerin denetlenmesi,
d) CMK görevi yapan avukatlar arasında uygulamada birliğin sağlanması ve bu hususta yürürlüğe giren yeni yasalar hakkında bilgi verilmesi açısından eğitim seminerlerinin düzenlenmesi,
e) Yasalara ve uluslararası sözleşmelere uygun, adil ve insan haklarını gözeten bir ceza yargılamasının sağlanmasına yönelik ilke ve yöntemlerin belirlenmesi, toplumu zorunlu müdafilik ve vekillik ile ceza yargılaması konularında bilinçlendirmek amacıyla tanıtım çalışmaları ve toplumsal sorumluluk projeleri gerçekleştirilmesi,
f) Kişi hak ve özgürlükleri ile Ceza Hukuku ve Ceza Muhakemesi Hukukuna ilişkin konularda yaşanan sorunların saptanması, çözüm önerilerine kavuşturulması, bu konulara ilişkin gelişmeleri ve uygulamaları izlenmesi, çeşitli çalışmalar yapılması, tüm kişi kurum ve kuruluşlarla iletişim kurulması, işbirliği ve ortak çalışmalar yapılması,
amaçlarını taşır.
Madde 2 - (1) Bu yönetmelik; Müdafi ve Vekillerinin Görevlendirilme ile Yapılacak Ödemelerin Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik, CMK 150. ve 234. maddelerine göre görevlendirilecek müdafi ve vekil avukatların çalışma ve görevlendirilme esaslarını, müdafi ve vekil atama sistemi işlemlerinin yürütülmesini, müdafilik ve vekillik görevi ile ilgili eğitim seminerlerinin planlanmasını, CMK uygulamasının çalışma şekli, görev ve yetkilerini, Burdur Barosu Yönetim Kurulu kararı ile kurulan CMK Komisyonu ve bu komisyonun çalışma şekli ve faaliyetlerini, hizmetin ifası için diğer lüzumlu organların kuruluş, çalışma şekli ve faaliyetlerini çalışma esaslarını kapsamaktadır.
Madde 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 150, 234 ve 239 uncu maddeleri ile 23/3/2005 tarihli ve 5320 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunun 13 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Madde 4 - (1) Bu yönetmeliğin uygulanmasında;
a) Baro: Hukukî yardımın yapılacağı yerin bağlı bulunduğu baroyu,
b) Görevli Avukat; bu yönetmelik çerçevesinde eğitim çalışmasını tamamlayan, CMK gereği zorunlu müdafi veya vekil görevlendirilmesi sistemine dahil edilmiş müdafi ya da vekil olarak görev alan avukatları,
c) Yetkilendirilen Avukat: Görevli Avukat tarafından Avukatlık Kanunu madde 56 ve Ceza Muhakemesi gereğince Müdafi Ve Vekillerinin Görevlendirilme ile Yapılacak Ödemelerin Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin 6. Maddesi kapsamından yetkilendirilen Avukat.
d) Baro İlçe Temsilcileri; Avukatlık Kanunu’nun 95. maddesinin 19. fıkrası gereğince görevlendirilmiş bulunan temsilcileri,
e) Görev Puanı; yapılan her görevlendirme başına sistemden alınan kabul veya ceza puanı,
f) Ortalama Puan; soruşturma ve kovuşturma evreleri için ayrı ayrı olmak üzere CMK gereği yapılan görevlendirmelere ilişkin toplam puanın sistemde aktif avukat sayısına bölünmesi suretiyle ortaya çıkan puanı,
g) Soruşturma; kanuna göre yetkili mercilerce suç şüphesinin öğrenilmesinden iddianamenin kabulüne kadar geçen evreyi,
h) Kovuşturma; iddianamenin kabulünden başlayıp hükmün kesinleşmesine kadar geçen evreyi,
i) CMK Zorunlu Uygulama Eğitimi; CMK listesine kayıt olarak görev alabilmek için tamamlanması gereken eğitimi,
j) Sistem; CMK gereği zorunlu müdafi veya vekil görevlendirilmesine ilişkin bilgileri içeren bilişim sistemini,
k) CMK Komisyonu; CMK gereği zorunlu müdafi veya vekil görevlendirilmesi uygulama komisyonunu,
l) Tarife: Ceza Muhakemesi Kanununun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunun 13 üncü maddesi gereğince Türkiye Barolar Birliğinin görüşü alınarak her yıl Adalet ve Maliye Bakanlıklarınca hazırlanan ve müdafi veya vekillere ödenecek meblâğları gösteren tarifeyi,
m) Ücret: (Değişik:RG-21/05/2007-26528) Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince baro tarafından görevlendirilen müdafi veya vekile Tarife gereğince ödenecek meblâğ ile 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümleri uyarınca mutat olan taşıta göre gerçek masraf üzerinden yapılan zorunlu yol giderlerini, acele ve zorunlu hâllerde ise, bu Yönetmeliğin 11 inci maddesinde sayılan mercilerin kabûlü üzerine mutat taşıt dışındaki araçlarla yapılan zorunlu yol giderlerini, ifade eder.
Madde 5- (1) Müdafi ve vekil görevlendirilmelerine ilişkin bu yönetmelikte öngörülen işlemler; Baro Yönetim Kurulu, CMK Komisyonu, İlçe Baro Temsilcileri, müdafi ve vekiller tarafından yerine getirilir.
Madde 6 - (1) Bu yönetmeliğin uygulanmasında, ortaya çıkabilecek sorunların giderilmesi ve gerekli önlemlerin alınması ile bu yönetmelikte düzenlenmeyen konularda son karar organı Burdur Barosu Yönetim Kuruludur.
(2) Baro Yönetim Kurulu; fiziki imkanlar elverdiği ölçüde komisyon çalışma ve toplantılarını yürütmeleri için yer tahsis eder, Komisyonun faaliyetlerinden levhaya yazılı avukat ve avukat stajyerlerini haberdar etmek üzere toplu SMS, E-Posta gönderimlerini sağlar.
(3) Baro Web sitesi ve sosyal medya üzerinden faaliyetlerin duyurulmasını temin eder.
Madde 7 - Baro Yönetim Kurulunca her bir komisyondan sorumlu yönetim kurulu üyesi olarak belirlenen koordinatör üye, Komisyon ile Baro Yönetim Kurulu arasında iletişim kurulmasını ve çalışmaların uyum içerisinde yapılmasını sağlar.
Madde 8 - (1) Burdur Barosu Yönetim Kurulu kararı ile kurulmuş bulunan Burdur Barosu CMK Komisyonu, Ceza Muhakemesi Kanunu ile barolara verilmiş müdafi ve vekil atama yetki ve görevlerini, Burdur Barosu Yönetim Kurulu adına yönetmelik ve yönetmelikte belirlenen kurallar çerçevesinde kullanılmasını sağlamak, CMK uygulamasının daha sağlıklı, verimli, koordineli olarak yerine getirilebilmesi, avukat görevlendirmelerinde ortaya çıkabilecek sorunların tartışılması, çözüm önerilerinde bulunulması, uygulama birliğinin sağlanması ve ilgili yasa ve yönetmelik gereklerinin yerine getirilebilmesi maksadıyla kurulmuş olan komisyondur. Görevlendirmenin CMK listesindeki avukatlar arasında adil, eşitlik ve sosyal ilkelere dayalı olarak yapılması, yasa ve yönetmeliklerde düzenlenen ücretlerinin süratle ve şeffaf şekilde ödenmesini sağlamayı amaçlamaktadır.
Madde 9 – (1) Her seçimli genel kurul sonrasında CMK Komisyonu; talep eden avukatlar arasından Yönetim Kurulunca görevlendirilen Koordinatör üye tarafından oluşturulur. Baroya kayıtlı avukat ve stajyerler her seçim sonrası ilk yönetim kurulu toplantısı öncesinde yazılı olmak şartıyla üye olmak için talepte bulunabilirler. Yazılı talepte bulunanlar arasından Yönetim Kurulunun oluru ile Koordinatör Üye tarafından komisyon üyeleri seçilir. Yönetim Kurulu tarafından görevlendirilen Koordinatör üye, yönetim kurulunun görev süresince CMK komisyonu başkanıdır.
(2) CMK Komisyonunda oylama, komisyon kararına göre açık ya da gizli olarak yapılabilir. Başkan tartışılması biten konuyu, sicil numarasına göre en kıdemsiz üyeden başlayarak oylar, en son kendi oyunu kullanır. Kararlar toplantıya katılan üye sayısının salt çoğunluğu ile alınır, oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu taraf üstün tutulur.
(3) CMK Komisyonu, Yönetim Kurulunun talep etmesi halinde faaliyetleri hakkında 30 gün içerisinde yazılı olarak raporunu sunar. CMK Komisyonunun kendi görev alanı ile ilgili tüm faaliyetleri Yönetim Kurulunun denetimine tabidir ve görev süresi Yönetim Kurulunun görev süresi ile sınırlıdır.
(4) Haklı, geçerli ve gerektiğinde belgelendirilebilir mazeret sunmadan üç toplantıya üst üste katılım sağlamayanların üyeliklerinin devamı hususunda değerlendirme yapmak üzere Baro Yönetim Kuruluna komisyon adına diğer üyelerce yazılı bildirimde bulunulur. Komisyon görevlendirmelerini üç defa üst üste haklı, geçerli ve gerektiğinde belgelendirilebilir mazeret sunmadan yerine getirmeyenler hakkında da yukarıda yazılı hükümler uygulanır.
(5) Komisyon faaliyetleri dışında komisyon üyeleri, kartvizit ve başkaca yollarla meslektaşlar arası haksız rekabet yaratacak şekilde Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliği ve Türkiye Barolar Birliği Meslek Kurallarına aykırı olarak CMK Komisyonu Üyesi, Başkanı ve sair sıfatlar kullanılamaz. Baro Yönetim Kurulu bu tür kullanımlara ilişkin işlem yapma yetkisini saklı tutar.
(6) Yönetim Kurulunun göreve gelmesi halinde yeni CMK Komisyonu göreve başlayana kadar eski Komisyonun görevi devam eder.
Madde 10 – (1) Toplantının yapılacağı gün, yer, saat ve gündem, tüm üyelere e-posta/kısa mesaj/mesajlaşma uygulaması yahut Baro vasıtası ile duyurulur. Komisyon toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar alır. Karara muhalif olanlar, isteği halinde muhalefet gerekçesini yazar. Karar defteri herhangi bir tasdike tabi değildir. Gerektiğinde Komisyon Başkanın çağrısı üzerine komisyon toplantısı dijital ortamda yapılabilir.
(2) İlk toplantı koordinatör üye tarafından başlatılır.
(3) Komisyon, kendi üyeleri arasından başkan yardımcısı ve yazman seçer. Oylamada eşitlik olması halinde kıdemli üye seçilmiş sayılır.
(4) Komisyon, üyelerin toplantılara katılımını gösteren çizelgeyi tutar ve gerekli hallerde Baro Yönetim Kuruluna sunar.
Madde 11 – (1) Komisyon, Baro seçimlerini takiben işbu yönetmeliğin 9. maddesi usulünce kurulur ve göreve gelen Baro Yönetim Kurulunun görev süresi boyunca faaliyet gösterir. Komisyon, belirlenen gün ve saatte, başkan tarafından belirlenen gündemle ve çağrısı üzerine fiziki imkânlar elverdiği sürece Baro Hizmet Binalarında veya adliyelerde bulunan Baro odalarında toplantılarını gerçekleştirir.
(2) Toplantı, komisyon başkanı tarafından açılır ve gündem okunur. Başkanın yokluğunda Başkan Yardımcısı tarafından toplantı açılır ve gündem okunur. Her ikisinin de yokluğunda kıdemli üye tarafından toplantı açılır ve yönetilir. Yazman toplantı tutanağını ve karar defterini yazar. Yazmanın yokluğunda toplantıda seçilen bir üye yazmanın görevlerini yapar. Toplantıda sunulan öneri, talep, görüşler ve verilen kararlar toplantı tutanağına ve karar defterine yazılır. Gündem okunarak maddeler halinde üyelerin görüşleri alındıktan sonra verilen karar; karar defterine ve toplantı tutanağına yazılır.
(3) Komisyon görevleri kapsamında incelenmek ve gündeme alınmak üzere Komisyona gönderilen dilekçelerde, dilekçe sahibinin adı soyadı, imzası, varsa telefon numarası ile iş yeri veya ikamet adresinin bulunması gerekmektedir. Dilekçelerin vekalet ilişkisine dayanarak gönderilmesi halinde dilekçe ekinde onaylı vekalet belgesinin bulunması gerekir.
(4) Dilekçe ve ekinde bulunması gereken unsurları içermeyen dilekçeler incelemeye alınmaz. Yargı mercilerinin yetki ve görev alanına giren talepler ile belirli bir konu içermeyen başvuru ve talepler incelenmez.
(5) Komisyona gönderilen dilekçede bahsedilen hususlara ilişkin yapılan çalışma sonucu veya gelinen aşama, dilekçenin komisyon toplantı gündemine alınmasından itibaren en geç otuz gün içinde Baro Yönetim Kurulu vasıtası ile dilekçe sahibine veya vekiline bildirilir.
(6) Komisyonun görevleri kapsamına girmeyen dilekçeler, ilgili komisyonlara Baro Yönetim Kurulu vasıtası ile bildirilir. Komisyonun faaliyet kapsamına girme ihtimali olan dilekçelerin kendisine bildirilmesini diğer komisyonlardan Baro Başkanlığı vasıtası ile talep edilebilir.
Madde 12 - Burdur Barosu CMK Komisyonu aşağıda yazılı görevleri yerine getirir:
a) CMK hizmetlerinin aksamadan devam etmesi için gereken önlemleri almak,
b) Hukuka, avukatlık meslek ilkelerine, yönetmelik ve yönetmeliğe aykırı davranan listeye kayıtlı avukatlar hakkında inceleme yapmak ve Baro Yönetim Kuruluna derhal bilgi vermek,
c) CMK uygulamaları konusunda çıkabilecek sorunları çözüme kavuşturmak,
d) Yapılan çalışmalar hakkında Burdur Barosu Yönetim Kuruluna sunulacak raporların içeriği hakkında karar vermek,
e) Burdur Barosu CMK Komisyonunun görev ve çalışma alanında olan ve aynı zamanda Burdur Barosu bünyesinde kurulan diğer komisyonların çalışma alanlarında olan konularda bu komisyonlara bilgi ve çalışmalarında destek vermek,
f) CMK uygulamasında Burdur Barosu Yönetim Kurulunun vereceği diğer işleri yerine getirmek,
g) Müdafi atama sistemiyle ilgili uygulamada çıkan sorunları çözmek, yenileme ve sistem güncellemesiyle ilgili Burdur Barosu Yönetim Kuruluna öneriler sunmak,
h) Otomatik müdafii atama sistemleri ile ilgili tanıtım görüşmelerine katılmak,
i) CMK uygulamasıyla ilgili; şikayet, itiraz, görevden çekilme ve iade, rapor, bilgilendirme dilekçelerini ve diğer ilgili her türlü başvuruyu incelemek ve karara bağlamak,
j) Müdafi veya vekil olarak görevlendirilmek isteyen avukatların listesini hazırlamak, listeye girmek ve listeden çıkmak isteyen avukatlar hakkında Baro Yönetim Kurulu’na tavsiye kararı bildirmek,
k) CMK listelerinde görev alan avukatların, CMK işlerinde yapmış olduğu zorunlu giderlerin tahsili ve bu giderin avukata ödenebilmesi için Burdur Barosu Yönetim Kurulu’nun onayı ve koordinatör yönetim kurulu üyesinin katılımı ile gerekli kurum ve kuruluşlarla görüşmeler yapmak,
l) CMK Zorunlu Uygulama Eğitimi ve diğer eğitimlerin planlanması ile içeriği hakkında çalışmalar yapmak; sisteme ve uygulamaya yönelik olarak eğitimlerin yapılmasını Yönetim Kurulundan talep etmek.
Madde 13 - CMK Komisyon Başkanı aşağıda yazılı görev ve yükümlülükleri yerine getirir:
a) Bu yönetmelik ve yasalar ile CMK Komisyonuna verilen görev ve yetkilerin kullanılmasını koordine ederek komisyona önermek,
b) Komisyonun düzenli çalışmasını sağlamak,
c) Baro Yönetim Kurulu ve Komisyon tarafından kararlaştırılarak verilen diğer görevleri yerine getirmek.
Madde 14 - CMK Komisyon üyeleri aşağıda yazılı görev ve yükümlülükleri yerine getirir:
a) CMK Komisyon Başkanı tarafından belirlenen, olağan ve olağanüstü toplantılara katılmak,
b) CMK Komisyonunun ele alması gereken konuları ve sorunları gündeme sunarak, çözüm yolları hakkında komisyonun karar almasını sağlamak.
Madde 15 - (1) Şüpheli veya sanıktan kendisine bir müdafi seçmesi istenir. Müdafi seçebilecek durumda olmadığını beyan ederse, görevlendirilecek müdafiiye yapılacak ödemelerin yargılama giderlerinden sayılacağı ve mahkûmiyeti hâlinde kendisinden tahsil edileceği hususu hatırlatılarak talep ettiği takdirde barodan bir müdafi görevlendirmesi istenir.
(2) Şüpheli veya sanık; çocuk, kendisini savunamayacak derecede malûl veya sağır ve dilsiz ise ya da hakkında alt sınırı beş yıldan fazla hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı soruşturma ya da kovuşturma yapılıyorsa istemi aranmaksızın barodan bir müdafi görevlendirmesi istenir. Ancak bunun için şüpheli veya sanığın müdafiinin olmaması şarttır.
(3) İkinci fıkrada sayılan hâllerde kovuşturma aşamasında sanığa iddianamenin tebliği için çıkarılan çağrı kâğıdına ayrıca "tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içinde müdafii bulunup bulunmadığını bildirmesi, bildirimde bulunmadığı takdirde barodan bir müdafi görevlendirmesinin isteneceği, görevlendirilen müdafiiye ödenecek ücretin yargılama giderlerinden sayılacağı ve mahkûmiyeti hâlinde kendisinden tahsil edileceği" hususunu hatırlatan meşruhat verilir. Sanığın tutuklu olması hâlinde Ceza Muhakemesi Kanununun 176ncı maddesinin üçüncü fıkrası gereğince yapılan işlemler sırasında yukarıda belirtilen meşruhat hatırlatılır. Sanık tarafından bildirimde bulunulmadığı, tebligat yapılamadığı veya tutuklu sanığın müdafii olmadığını bildirmesi hâlinde duruşma günü beklenmeksizin barodan bir müdafi görevlendirmesi istenir.
(4) Vekili bulunmayan mağdur, şikâyetçi veya katılanın talep etmesi hâlinde, barodan bir vekil görevlendirmesi istenir.
(5) Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince mağdur veya suçtan zarar gören için zorunlu olarak vekil görevlendirilmesi gereken hâllerde istemi aranmaksızın barodan bir vekil görevlendirmesi istenir. Ancak bunun için mağdur veya suçtan zarar görenin vekilinin olmaması şarttır.
(6) Müdafi veya vekil görevlendirilmesi; soruşturma evresinde ifadeyi alan merci veya sorguyu yapan hâkim, kovuşturma evresinde ise mahkeme tarafından barodan talep edilir.
Madde 16 - (1) Görevlendirmeye dair esaslar İç Yönergede düzenlenir.
Madde 17 – (1) Müdafi veya vekilin görevi;
a) Soruşturma evresinde; kamu davasının açılmasının ertelenmesi, kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın kesinleşmesi, kamu davası açılması halinde ise iddianamenin kabulüne karar verilmesi veya şüpheli, suça sürüklenen çocuk, mağdur ve şikayetçinin kendisine özel bir müdafi veya vekil seçmesi halinde,
b) Kovuşturma evresinde; esasa ilişkin hükmün kesinleşmesi ve zorunlu müdafilik ve vekillik kapsamı dışındaki hallerde avukat talep eden kişinin bu talebinden vazgeçmesi veya sanık, suça sürüklenen çocuk, mağdur, şikayetçi, katılanın kendisine özel bir müdafi veya vekil seçmesi halinde,
c) Soruşturma veya kovuşturma evresinde avukatın görevlendirildiği kişiler arasında menfaat çatışmasının ortaya çıkması halinde,
d) Davanın yetkisizlik veya başka herhangi bir nedenle avukatın görevli olduğu bölge dışında bir bölgeye gönderilmesi halinde,
e) Birleştirme durumunda birleşen dosyada avukat bulunması halinde birleştirme ile esası kapanan dosya için,
f) Avukatın kendisinin görevden çekildiğini Baro Başkanlığına bildirmesi halinde, müdafilik görevi sona erer.
(2) Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince soruşturma ve kovuşturma makamlarının talebi üzerine görevlendirilen müdafi veya vekil azledilemez.
Madde 18 - (1) CMK gereği zorunlu müdafi veya vekil olarak görevlendirilmek isteyen avukatlar, Baro Başkanlığına yazılı olarak başvururlar.
(2) Sisteme kaydolma için, Baro Başkanlığınca düzenlenen eğitimler tamamlanarak, katılım belgesi alınması zorunludur.
Madde 19 - (1) Avukatlar, ruhsat başvurusu yapmış olan avukat adayları ve adliye stajını bitirmiş stajyer avukatlar CMK sisteminde görev almak istedikleri takdirde Baro Başkanlığına yazılı olarak veya elektronik posta ile eğitim başvurusunda bulunurlar.
(2) Avukatlık ruhsatından önce eğitim alanların katılım belgeleri ruhsatları ile birlikte verilir ve listeye dahil edilmek için başvurdukları tarihteki 0-2 yıllık kıdeme sahip ise kayıt tarihinde sistemde en düşük puana sahip avukat ile aynı puan olacak şekilde listeye dahil edilirler; 2 yıldan fazla kıdeme sahip ise kayıt tarihinde ortalama puandan listeye dahil edilirler.
(3) Eğitimler, CMK Komisyonu’nun talebi üzerine Baro Yönetim Kurulu’nun oluru ile yılda en az bir olmak üzere Komisyonca uygun görülen tarihlerde yapılır . Eğitim çalışmasının tarihi, CMK Komisyonunun görüşüyle Yönetim Kurulu tarafından belirlenir ve ilgililere duyurulur.
(4) Eğitim çalışmasına katılmak üzere başvuruda bulunanlar kısa mesaj ve/veya elektronik posta yoluyla eğitime çağırılırlar. Eğitim çalışmasına çağrılmasına rağmen katılmayan başvurucu yeni başvuru yapmak zorundadır. Bu durumda yeni başvuru tarihi esas alınır.
(5) Nakil yoluyla Burdur Barosuna kayıt olan avukatlarda otomasyon sistemine dahil olma taleplerinde CMK Eğitim Sertifikası aranır.
(6) Sisteme kabul eğitiminin içeriği, kapsamı, süresi ve şartları Yönetim Kurulunca belirlenir.
(7) İhtiyaç duyulduğu hallerde, CMK Komisyonunun teklifi üzerine Yönetim Kurulunun kararı ile CMK sisteminde kayıtlı olan tüm avukatlara yönelik olarak eğitim çalışmaları, değerlendirme ve bilgilendirme toplantıları yapılabilir.
Madde 20 - (1) Puanlamaya ilişkin hususlar İç Yönergede düzenlenir.
Görevlendirilen Avukatın Hak, Yetki ve Yükümlülükleri Madde 21 – (1) Görevli avukat;
a) Kanun, yönetmelik, yönerge ve yasal mevzuat ile belirlenmiş olan görevin gereklerine uygun şekilde hareket etmek; mesleki özen yükümlülüğüne, Avukatlık Kanununa ve meslek kurallarına uygun davranmakla,
b) Yürürlükteki yasa ve düzenlemelere göre, görevden çekilmeyi ya da işi reddetmeyi gerektiren hallerde durumu derhal CMK Komisyonuna bildirmekle,
c) Soruşturma ve kovuşturma aşamasında tespit edilen veya kendisine iletilen hukuka aykırılıkların tutanaklara geçmesini sağlamak, şerh düşmek, tutanak tutmak ve hukuka aykırılıkları CMK Komisyonuna yazılı olarak bildirmekle,
d) Yerine getirdiği göreve ilişkin bilgileri beyan etmekle, göreve ve ödemeye uygun talep formlarını belgeleriyle birlikte eksiksiz ve hatasız olarak CMK Servisine teslim etmekle, ücret talep formlarındaki bilgilerin yanlışlığından kaynaklanan fazla ödemeyi iade etmekle,
e) Mahkemece, görevsizlik ve birleştirme kararı verilmesi durumunda görev aldığı ilçede olması koşuluyla davayı gönderildiği mahkemede takip etmekle,
f) İş ve cep telefonunu ve bu telefonlarda sonradan oluşan değişiklikleri değişiklik tarihinden itibaren bir ay içerisinde CMK Komisyonuna bildirmekle,
g) Soruşturma ve kovuşturma aşaması ayrı ayrı değerlendirmek üzere; soruşturma veya kovuşturma aşamasında CMK görevlendirmesiyle lehine görevlendirme yapılan kişi ile görevlendirilen dosya kapsamında özel vekalet ilişkisi kurduğu durumda CMK ödemesini henüz almamışsa bu ödemeyi talep edemez; CMK ödemesini almışsa alınan ücreti de geri iade eder. Soruşturma aşamasında görevli avukat, soruşturma aşaması tamamlandıktan sonra kovuşturma aşamasında özel vekalet sunarsa soruşturma aşamasında almış olduğu ödemeyi geri iade etmez.
yükümlüdür.
(2) CMK gönüllü müdafilik listelerinden kendi istekleri ile ayrılan müdafiler ve vekiller istifa ettikleri tarihinden itibaren 1(bir) ay süreyle yeniden listelere dâhil edilmezler.
(3) Görevli avukat, mücbir sebep ve zorunlu durumlar dışında, görevlendirildiği birime en geç 1 (bir) saat içinde ulaşmak zorundadır. Aksi halde talebi yapan kurumun derhal yeni bir müdafi veya vekil talep etme hakkı olduğunu kabul etmiş sayılır.
(4) Avukat, görevlendirmeyi kabul ettiği andan itibaren sistem tarafından 1 (bir) saat boyunca askıya alınır. Bu konuda sistemi düzenleme yetkisi CMK Komisyonundadır.
Madde 22 – CMK yol ücretleri CMK Komisyonun görüşü doğrultusunda Baro Yönetim Kurulu kararı ile CMK Komisyonunca uygun görülen tarihlerde belirlenir.
Madde 23 - (1) İhtar, avukatın, müdafilik veya vekillik görevi nedeniyle, CMK Komisyonunun görüşü üzerine Burdur Barosu Yönetim Kurulu tarafından alınan kararı ile yazılı olarak ihtar edilmesidir. Aşağıda yazılı hallerde görevli avukata;
a) Kabul ettikleri görevi haklı bir neden olmaksızın iade eden,
b) Kabul ettikleri göreve haklı sebep olmaksızın gitmeyerek aynı talebe ilişkin yeniden görevlendirme yapılmasına neden olan,
c) Disiplin kovuşturması gerektirmese bile görevden çekilmeyi gerektiren durumlarda çekilmediği tespit edilen,
d) Bu yönetmelik ve mevzuat gereğince kendisine verilen görevleri gereği gibi yerine getirmeyenler hakkında ihtar yaptırımı uygulanır.
(2) CMK Komisyonunun ihtar görüşü üzerine görevli avukata yapılacak tebligattan itibaren 15 günlük süre ile savunma hakkı verilir. Savunma verildikten veya savunma süresi geçtikten sonra yapılacak değerlendirme neticesinde Baro Yönetim Kurulunun verdiği karar kesindir. Baro Yönetim Kurulu, ayrıca olayın özelliğine göre disiplin soruşturması açılmasına karar verebilir.
Madde 24 - (1) Bu yönetmelik Burdur Barosu Yönetim Kurulunun 12/02/2025 tarih ve 2025/14 sayılı kararı ile onaylanmıştır. Bu yönetmelik 12/02/2025 tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 25 - (1) Bu yönetmelik hükümleri Burdur Barosu Yönetim Kurulu ve CMK Komisyonunca yürütülür. Bu yönetmelik ile ilgili değişiklik yapma yetkisi Burdur Barosu Yönetim Kuruluna aittir.