TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİNİN 13. OLAĞANÜSTÜ GENEL KURULUNDA KABUL EDİLEN
TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ MESLEK KURALLARI MADDELERİ KARŞILAŞTIRMA CETVELİ ve GEREKÇE
GENEL GEREKÇE
Bilindiği üzere, 17- 18 Aralık 2022 tarihinde gerçekleştirilen Türkiye Barolar Birliği 37. Olağan Genel Kurulu’nda 14. gündem maddesi olarak görüşülen “Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları değişiklik önerisi” bir kısım maddelerinde Genel Kurul delegelerinin değerlendirmeleriyle ortaya konan katkılar ile değişikliğe gidilmek suretiyle kabul edilmiştir.
Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliği’nin günümüz ihtiyaçlarına yeterli cevabı vermediği dikkate alınarak günümüz koşulları ile gelinen sosyal ve teknolojik aşamalar da gözetilmek suretiyle avukatlık mesleğinin kamu hizmeti niteliğine sahip çıkma ihtiyacının artması ve yürürlükteki mevzuatın uygulanması olanağının artırılması amaçları ile Yönetmelik değişikliğine gidilmiştir.
Değerlendirmenize sunulan bu çalışmada, Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliği’nde yapılması öngörülen değişiklikler sonrasında aslında 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun “Reklam yasağı” başlıklı 55. maddesine ilişkin olan ve ‘reklam yasağı’na ilişkin genel ilkeleri belirleyen Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları’nın 7., 8., 9. ve 12. maddeleri gözden geçirilmiş ve yönetmeliğe getirilmesi öngörülen kuralların, ilkesel bazda Meslek Kuralları’na da dahil edilmesi amaçlanmıştır.
KARŞILAŞTIRMA CETVELİ
ESKİ HALİ |
YENİ (DEĞİŞİK) HALİ |
|
MÜLGA
d. Avukat birden fazla büro edinemez; büronun reklam aracı olmamasına, başka avukatlar, avukatlık büroları ve avukatlık ortaklıklarıyla kalıcı ve sürekli iş birliği yaptıkları izlenimi yaratmamaya dikkat eder. |
|
GEREKÇE:
Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları’nın 7. maddesinin (a) bendinde adres değişikliği yanında avukatların büro açılışını ve altı ayı aşan ara vermeden sonra mesleğe dönüşünü; avukatlık ortaklığına girişini ve ortaklıktan çıkışını duyurması olanağı getirilerek; sözü edilen duyurunun yazılı, işitsel, görsel iletişim araçları ile her türlü çevrim içi mecralarda gerçekleştirilebilmesine günümüz sosyal ve teknolojik gelişmeler çerçevesinde imkân sağlanmıştır.
Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları’nın 7. maddesinin (b) bendinde avukatların elektronik kartvizit kullandığı da dikkate alınarak madde metnine ‘her türlü’ ibaresi eklenmiş; metne aynı zamanda “diğer basılı ve elektronik belgeleri” ibareleri eklenerek avukatın sayılan tüm belgelerinin reklam niteliği taşıyacak aşırılıkta olamayacağı hükme bağlanmıştır. Maddede yer alan ‘büro levhaları’ kavramı yerine Yönetmelik’te geçen ifade olan “tabela” ifadesi kullanılmıştır.
Günümüz koşullarında telefon rehberi uygulamasının kalmadığı gözetilerek Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları’nın 7. maddesinin (c) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.
Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları’nın 7. maddesinin (d) bendine getirilen değişiklik ile 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 43. maddesi hükümleri madde metnine işlenmiştir. |
8. Avukat kendine iş |
8. Avukat kendine iş elde etme niteliğindeki her davranıştan çekinir
GEREKÇE:
1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 55. maddesinin birinci fıkrası “Avukatların iş elde etmek için, reklam sayılabilecek her türlü teşebbüs ve harekette bulunmaları ve özellikle tabelalarında ve basılı kağıtlarında avukat unvanı ile akademik unvanlarından başka sıfat kullanmaları yasaktır.” hükmünü içerdiğinden Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları’nın 8. maddesinde yer alan “iş sağlama” ibaresi yasa metnine uygun şekilde ‘iş elde etme’ olarak değiştirilmiştir. |
12. Avukat, bürosunun görevin vakarına uygun biçimde tutulmasına çaba gösterir. |
12. Avukat, bürosunun avukatlık hizmetinin bağımsızlığına, görevin vakarına uygun biçimde tutulmasına çaba gösterir; bürosunu avukatlık mesleği ile birleşemeyen iş ve amaçlara tahsis edemez.
GEREKÇE:
Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları’nın 12. maddesinde öngörülen değişiklik ile avukatın bürosunu görevin vakarına uygun biçimde tutma yükümlülüğü yanında büronun avukatlık hizmetinin bağımsızlığına uygun biçimde tutulmasına çaba göstereceği; bürosunu avukatlık mesleği ile birleşemeyen iş ve amaçlara tahsis edemeyeceği ilkeleri madde metnine işlenmiştir. |