DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ
Tarih: 20.11.2012 | Okunma Sayısı: 3507

 BURDUR BAROSU 20 KASIM DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ

                                                           BASIN AÇIKLAMASI

 

            Bugün, ülkemizin de içinde bulunduğu toplam 191 ülke tarafından kabul edilen ve BM tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde Çocuk Hakları Sözleşmesinin kabul edilmesinden bu yana her 20 Kasımda bütün dünyada kutlanan “Dünya Çocuk Hakları Günü”nü kutluyoruz ve bütün çocuklarımıza güzellikler getirmesini diliyoruz.

 

            Türkiye'nin de 1990 yılında imzaladığı bu sözleşme toplam 54 maddeden oluşmaktadır. Taraf ülkeler bu sözleşmeyi hazırlarken çocuğun kişiliğinin tam ve uyumlu olarak gelişebilmesi için mutluluk, sevgi ve anlayış havasının içindeki bir aile ortamında yetişmesinin gerekliliğini kabul etmişlerdir. Ayrıca çocuğun toplumda bireysel bir yaşantı sürdürebilmesi için her yönüyle hazırlanmasının ve özellikle barış, değerbilirlik, hoşgörü, özgürlük, eşitlik ve dayanışma ruhuyla yetiştirilmesinin gerekliliğini savunmuşlardır.

 

            Çocuk Hakları Sözleşmesine göre;

 

            Çocukları ilgilendiren konularda alınan kararlar, yapılan kanunlar ve devlet tarafından yapılan uygulamalar mutlak olarak çocukların yararları ve çıkarları dikkate alınarak yapılmalıdır. Çocuklar din, dil, ırk politik düşünce gibi ayrıcı özelliklerine bakılmaksızın sözleşmede belirtilen haklara eşit olarak sahiptirler.

 

            Çocuk hakları bakımından yaşama, beslenme, sağlıklı bir şekilde büyüme, eğitim görme ve engelli çocuklarımız kapsamında boyutlanan hak ihlalleri, çeşitli şekillerde devam etmekte, çocuklarımız şiddete, işkenceye ve kötü muameleye, erken yaşta çalışmaya zorlanmaya, tacize, istismara maruz kalmaktadır.

 

            Çocuk hakları, bugün tüm olumlu gelişmelere rağmen ülkemizde maalesef henüz tam olarak güvence altına alınabilmiş değildir. Buna paralel olarak, her geçen gün daha fazla çocuğumuzun suça sürüklenmekte olduğunu, ülkemizde Çocuk Koruma Kanunu kapsamında çocuk yargılamasının yapıldığı Çocuk Mahkemelerine duyulan ihtiyacın artışını ve ilimiz henüz bir Çocuk Savcılığının ve Çocuk Mahkemesinin kurulamamış olduğunu gözlemlemek mümkündür.

 

            Bütün olumlu gelişmeler ve yaşanan olumsuzluklar kapsamında yargının bir parçası olan biz Avukatlar, çocuk haklarının gelişimi konusunda ilgili her konuda ve içinde bulunduğumuz Çocuk yargılamasında ve Çocuk adalet sisteminde aksayan ve gelişim gerektiren noktalarda çalışmalarımızı sürdürerek katkıda bulunmaya devam edeceğimizi bildirmek isteriz. Bu kapsamda Türkiye Barolar Birliği tarafından 16-17 Kasım 2012 tarihleri arasında yapılan Türkiye Barolar Birliği ve Baroların Çocuk Hakları Kurulları Yıllık Değerlendirme ve Eşgüdüm toplantısında Baromuz Çocuk Hakları Komisyon Başkanımız Av.S.Yasin KOÇ tarafından temsil edilmiş ve çocuk hakları konusunda ileriki süreçte kapsamlı ve sorunlara çözüm olabilecek konferanslar ve etkinlikler yapılmasında Yönetim Kurulumuzca da görüş birliğine varılmıştır.

 

            Sadece temsili olarak 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günün de değil aslında tüm günlerimizin de çocuklarımızın yüzündeki gülücüklerin hiç azalmamasını diliyor ve Burdur Baro Başkanlığı ve Çocuk Hakları Komisyonu olarak Çocuklarımızın her zaman yanında olduğumuzu ve olacağımızı ve ayrıca bu konuda her türlü göreve de hazır olduğumuz kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz. 20.11.2012

 
 
 



ETKİNLİK TAKVİMİ

18.10.2024
AV. MELTEM ÖZDEMİR
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.