BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 13.06.2013 | Okunma Sayısı: 3876
 
  BASIN AÇIKLAMASIDIR

                   Ülkemizde son günlerde yaşanan özellikle İstanbul Taksim Gezi parkında başlayan ve sonradan tüm ülkemize yayılan toplumsal tepkiler ve buna karşı kolluk kuvvetlerinin uyguladığı orantısız güç kullanımı suretiyle uyguladığı yöntemler toplumumuzun her kesimini etkilemiştir. Demokrasilerde var olması gereken ve Anayasa tarafından da güvence altına alınan hakların kullanılması noktasında karşılaşılan sorunlar ülkemizdeki demokrasiye olan inancı zedelemektedir, Demokrasi hak arama, hoş görü ve uzlaşma rejimidir. Demokrasilerde bir bilen yoktur. Bin bilen vardır.

                 Bu demokratik tepkiler bağlamında 11.06.2013 tarihinde İstanbul Çağlayan Adliye Sarayında Gezi Parkı eylemlerine alkışla destek veren, bu konu da açıklama yapmak isteyen avukatlara özel güvenlik görevlileri ve kolluk kuvvetleri tarafından saldırı ve hukuk dışı gözaltı uygulaması yapılmıştır.

                 Çağlayan adliyesinde bu hukuk dışı uygulamada avukatlar tartaklanarak gözaltına alınmışlar, gözaltına alınma esnasında sürüklenerek, kelepçelenerek şiddete maruz kalmışlar, cübbeleri yırtılmış, meslek onuru çiğnenmiştir.

                 Hangi nedenle olursa olsun meslektaşlarıma yönelik bu gözaltının kabul edilebilir bir yanı bulunmamaktadır.Avukatın nasıl gözaltına alınacağı CMK ve Avukatlık yasasında açıkça belirtilmesine karşılık Emniyet güçlerinin Çağlayan Adliyesindeki meslektaşlarımıza yaklaşımı tam bir hukuksuzluk örneğidir.Bu yaklaşım savunmaya,hak arayanlara karşı hoşgörüsüzlüğü ve tahammülsüzlüğün net bir görüntüsüdür. Ne yazık ki bu hukuksuzluğa seyirci kalanlar hatta tarafsızlık adı ile suskun kalanlar dahi hukuksuzluğa ortaktır.

                 Kaba kuvveti ve devlet eliyle haksız müdahaleyi kabul etmemiz mümkün değildir. Mesleğimizin onur ve saygınlığına yapılan kabul edilemez bu müdahaleyi şiddetle kınıyoruz. Savunmanın ve avukatların güvende olmadığı bir ülkede hukukun ve adliyelerin inanırlığı da olmayacaktır.

 BURDUR BARO BAŞKANLIĞI
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ETKİNLİK TAKVİMİ

19.09.2024
AV. RAMAZAN GEDİK
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.