2024 ADLİ YIL AÇILIŞ KONUŞMASI
Tarih: 2.09.2024 | Okunma Sayısı: 75

 


 

YİNE VE YENİDEN ADİL BİR YIL OLMASINI DİLİYORUZ.

 

Adli yılı, her yıl daha adil olması ümidiyle açıyoruz. Ama şu anda Türkiye Hukukun Üstünlüğü endeksinde 142 ülke arasında 117. sırada.

Ve “Türkiye’de Adalet sistemine güveniyor musunuz? sorusuyla yapılan ankete % 70 hayır güvenmiyorum, % 20 evet güveniyorum, % 10’da fikrim yok diye cevaplanan bir tablo ile karşı karşıyayız. Ve bu tablodan kuşkusuz hepimiz sorumluyuz.

 

Sorunlarımız olduğu bir gerçek ama, Hukuk devleti ilkesinin yerli yerine oturmadığı ve Adalete güvenin zedelendiği bir ortamda yargının, avukatların, hakim ve savcıların, adliye personelinin sorunlarından söz etmek anlamını kaybediyor.

Çünkü, hukuk işlemez, adalet sistemine güven olmazsa, ahlak bozulur, ekonomi bozulur, yatırım, üretim, istihdam olmaz, refah artmaz. Yani sorunlar çözülmez.

 

Peki ne yapmalıyız? En başta ve öncelikle anayasaya, yasalara ve anayasal kurumlara sahip çıkarak ve kurallara uyarak işe başlamalıyız.

 

İşte tam burada Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın halen yürürlükte olan bazı maddelerinin bazı kısımlarını hatırlamakta fayda var.

 

Madde 2 - Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

Madde 138 - Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler.

Madde 153 - Anayasa Mahkemesinin kararları kesindir.

Anayasa Mahkemesi kararları Resmi Gazetede hemen yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar.

Madde 158 - Diğer mahkemelerle, Anayasa Mahkemesi arasındaki görev uyuşmazlıklarında, Anayasa Mahkemesinin kararı esas alınır.

 

Burada cevaplanması gereken soru şu: Türkiye Cumhuriyeti Devleti Anayasal bir devlet mi olacak, yoksa sadece Anayasası olan bir devlet mi?

 

Yine ve yeniden adil bir yıl olmasını diliyorum efendim. Saygılarımla. 02.09.2024

                                                         Burdur Barosu Başkanı

                                                         Av. Ramazan Gedik

ETKİNLİK TAKVİMİ

16.09.2024
AV. RAMAZAN GEDİK
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.