2019-2020 Adli Yıl Açılışı Basın Açıklaması ;
Anayasamızın 2. maddesine göre ; “Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir.”
Anayasa da Cumhuriyetimizin bir hukuk Devleti olduğu belirtilmiş ve aynı madde de adalet anlayışına da vurgu yapılmıştır.Cumhuriyetimiz de, Hukuk Devleti olmanın tüm kurum ve kuralları işletilirse yargısı da daha çok adalet dağıtabilir.
Yargıdan beklenen, hak ve adalet arayanlar için savunma kalkanı ve sığınağı olmasıdır. Vatandaş hukuka güven hisseder ve saygı duyarsa, hak ve adalet arayışı için hukuki yollara müracaat eder. Bu güven ve saygı hissinin artması için de hukuk devletine işlerlik kazandırılması gerekir.
Hukukun üstünlüğü, kuvvetler ayrılığı, tarafsız ve bağımsız fakat sorumlu yargı, savunmanın serbestliği,savunmaya saygı, liyakat, eşitlik ve ahlak ; hukuk Devleti olmanın öncelikli kurallarıdır. Bu kurallar çağdaş demokrasiler de yerleşmiş ve uygulanmaktadır.
Ve bunların uygulanabilmesi için değişik adlar altında toplantılar yapmaya, bildirgeler yayınlamaya gerek yoktur. Çünkü,yeni bir icat (buluş) yapılmayacaktır. Niyet ve samimiyet yeterlidir.
Türkiye Cumhuriyeti’nin güçlü, güvenli, istikrarlı ve itibarlı olması için tam anlamıyla Hukuk Devleti olması gerekir. Bugün içinse Hukuk Devleti olmanın ne yazık ki uzağındayız.
Burdur Barosu Türkiye Cumhuriyeti Anayasanın 2. maddesinde belirtilen Cumhuriyetin niteliklerine bağlıdır ve hayata geçirilmesi için mücadele edecektir.
Saygılarımızla.02.09.2019
Burdur Barosu Başkanı
Av. Ramazan Gedik