2013 ADLİ YIL AÇILIŞI
Tarih: 2.09.2013 | Okunma Sayısı: 3925
 
BARO BAŞKANIMIZ AVUKAT YUSUF ÇİFTÇİ'NİN 2013 ADLİ YIL AÇILIŞ KONUŞMASI
 
 

                  Yeni Adli yılın Avukatlar, Adalet teşkilatı mensupları için başarılı, halkımız için adaletli ve toplumuzu için huzurlu ve verimli geçmesini diliyorum.

                  Baromuz kurulduğu günden bugüne demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü, hukuk devleti kurum ve kavramlarını savunmuş, bu ilkelerin yaşama geçmesi, yerleşmesi için mücadele etmiş ve bu konuda kararlılığını sürdürmüştür ve sürdürmeye devam edecektir.

                   Baromuzun sarsılmaz bir inançla bağlı olduğu bu ilkeler, milletimiz içinde hayati bir önem taşıdığı açıktır.

                Bu yüksek değerleri yaşatmak, yaygınlaştırmak, ülkemizde yerleşmesini ve uygulanmasının devamlılığını sağlamak, kuşkusuz toplumda; her şeyin hukuk düzeni içinde gerçekleşmesini,eşitliği,huzur ve refahı,barış ve kardeşliği getirecektir.

             Hukuk devleti olmanın ön şartı toplumda hukuk bilincinin yerleşmesi ve hukuka saygı duyulmasıdır. Hukuk devletinde yaşamak isteyen herkes bu konuda kendisini sorumlu ve görevli saymalı, toplumda “her şeyin hukuk düzeni içinde hayata geçmesi için oluşan ortak irade” yaşam biçimi haline gelmeli; toplum hukukun üstünlüğünü ve hukuk devletini benimsemeli, sahip çıkmalı ve korumalıdır.

                Hukuk devletinin yaşamsal özelliği yargı bağımsızlığı ve yargıç tarafsızlığıdır. Yargı bağımsızlığının en önemli özelliği de savunma ve savunmanın özgürce yapılabilmesidir.

            Anayasamızın 2.maddesinde de belirtilen insan haklarına saygılı, demokratik hukuk devletinin en önemli göstergelerinden biri, savunmaya verilen değerdir. Bu nedenle savunmayı temsil eden avukatların önemi; sadece avukatlık mesleği bakımından değil, adil yargılanma, adaletin gerçekleşmesi ve kamu yararı ile de doğrudan bir bağ içinde olup yargının bağımsızlığı savunma ile değer ve anlam kazanmaktadır.

            Anayasa Mahkemesi kararlarında vurgulandığı üzere, güçlü ve bağımsız savunma mesleği, hukukun üstünlüğünün, hukuk devletinin, hukuksal uzlaşmanın, adil yargılanma duygusunun ve toplumsal barışın güvencesi olup, bu değerler ancak savunmayı temsil eden bağımsız avukatlarla teminat altına alınabilir.

           Üzülerek belirtmeliyiz ki günlük çalışma koşulları içerisinde yeterli güvenceden yoksun olan, bir taraftan çıkarılan yasalarla iş alanları daraltılan, yok sayılan, hakları gasp edilen avukatlar diğer taraftan baskı ve şiddetle karşı karşıya kalmışlar, üzerlerinde cübbeleri olduğu halde yaka-paça gözaltına alınmışlardır. En önemlisi temel işlevleri olan savunma görevleri nedeniyle Avukatlar Adil Yargılamayı Etkilemeye Teşebbüs suçlamasıyla suçlanabilmişlerdir.

 

          Hal böyle iken yargı bağımsızlığın en önemli özelliğini temsil eden avukatlardan savunma ve dolayısıyla savunmanın özgürce yapılmasını beklemek mümkün değildir.  Ayrıca savunmanın ve avukatların güvende olmadığı bir ülkede hukukun ve adliyelerin inanırlığı da olmayacaktır.                        

 

           Güçlü ve bağımsız savunma mesleğinden bahsedilebilmek için

                      

  • Çağdaş ülkelerde olduğu gibi avukatlık stajına kabulde ve avukatlık mesleğine kabul sırasında adayların iki ayrı sınava tabi tutulmaları,  
  • Stajın kurumsal bir yapı içinde uygulamalı olarak yapılması,
  • Mesleğimizin önemine, ciddiyetine uygun, eğitimde fırsat eşitliğini sağlayacak bir eğitim programının hayata geçirilmesi,
  • Staj süresinin iki yıl olarak belirlenmesi olacaktır.

Yukarıda belirtilen düzenlemelerin avukatlık mesleğine kalite kazandıracağı

muhakkaktır.

 

                Saygılarımla

 

  


 
 
 
 

ETKİNLİK TAKVİMİ

19.09.2024
AV. RAMAZAN GEDİK
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.